John Edwin entertainment
c/o Peter Danielsson
Hamngatan 13
831 36 ÖSTERSUND
Mobil: 070-685 03 75

Reviews

Musik, Skrönor och dumheter

Musik, humor och allvar när Friteatern uppträder

Ulricehamns Tidning - Kultur & nöje 2009-08-25

Foto: Bernt Carlsson

Colbjörn Lindberg försöker sig på ett trolleritrick, till ackompanjemang av Mats Nolemo och Peter Danielsson.

Att uppleva Friteatern är att snabbt förflyttas mellan känslomässiga ytterligheter. En omtumlande och ytterst givande upplevelse.

Friteatern är en väldigt speciell sammanslutning. Det är landets äldsta professionella friteater, startad redan 1973. Gruppen spelar bland annat i byar, i skolor och på arbetsplatser. En av de föreställningar som turnerar runt på mindre orter spelades i söndags i Vallenborg i Trädet.
Musik, skrönor och dumheter är namnet på den förställning som trion Mats Nolemo, Peter Danielsson och Colbjörn Lindberg åker ut på landsbygden med.
Det blev en väldigt familjär och intim föreställning, där publiken satt runt kaffeborden och lyssnade på denna ämnesmässigt synnerligen svängiga föreställning.
Mats Nolemo är mannen med skrönorna. Han berättade om udda människor som han mött och han namngav platser och gator där dessa möten skett. En del var allvar, annat var skämt. Han hade hela tiden publiken med sig och han vände sig ständigt till åhörarna och drog med dem i sina skrönor och historier.

Musiken höll hög klass, speciellt i Peter Danielssons tappning. Han visade sig vara något av en mästare på såväl gitarr som banjo och fiol. Alldeles speciellt visade han vad han kunde i en banjolåt och två gitarrsolon, båda klassiker. Först ett klassiskt stycke av Roland Dyens Tango en Skai. Den andra klassikern är av annan art: Guitar Boogie shuffle på akustisk gitarr. Det lät som om det var gamle Arthur Smith som spelade.

Det var också mycket stämsång, finstämd sådan, exempelvis Minns du den sommar och Fiolen min.
Betydligt mer burlesk stämsång hördes i en låt av Owe Törnkvist, till gylfblixtlåskomp! Eller den finstämda triosången i Jag är en vanlig kanin.

Bland det tänkvärda jag tog med mig från kvällen i Trädet är Hans Børlis tänkvärda ord och uppmaningar att vi människor skall flytta oss närmare varann, eftersom det är en så försvinnande kort stund som vi människor är tillsammans.

Att vara tillsammans med trion från Friteatern är just en sådan stund man vill minnas.

Bernt Carlsson